Vrouwen-huwelijk

vrouwen huwelijk

Vrouwen-huwelijk.
Het CBS. Feiten en cijfers.

Het vrouwen-huwelijk is sinds  1 april 2001  mogelijk.
Sinds 2001 is er dus het wettelijk huwelijk voor stellen
vrouw-vrouw en man-man.
Pas 17 jaar geleden werd het eerste homohuwelijk
in Nederland  gesloten!
Diezelfde CBS statistieken vertellen ook dat de  vrouwen
het voortouw nemen. Zij trouwen vaker met een partner
van gelijke kunne dan mannen.
Alleen in de eerste twee jaren stapten meer mannenkoppels dan vrouwenparen in het huwelijksbootje.

trouwkaart idee huwelijk-vrouwen
trouwkaart idee huwelijk-vrouwen

Het eerste vrouwen-huwelijk
bij Envie Couture. Jazeker, in 2001.

“Ik moest terugdenken aan het eerste vrouwenkoppel dat ik gekleed heb dus zo’n 17 jaar geleden. Twee vrouwen kwamen mijn zaak  in Maastricht binnen.
“Goedemorgen, wij gaan trouwen”. Leuk , proficiat! en ik informeerde naar de trouwdatum.
Zij gaven mij één en dezelfde datum. Wat bijzonder dat jullie op dezelfde  dag gaan trouwen. Twee koppels. Dan moeten jullie dus  goede vrienden zijn.
“Nee” was het antwoord. “Wij gaan met elkaar trouwen!”
Ik verschoot van kleur, riep mijn assistente erbij, die nog net in mijn oor fluisterde: top, twee trouwjurken!

aparte trouwjurken vrouwen-huwelijk
aparte trouwjurken vrouwen-huwelijk

Naderhand bleek dat zij in Limburg het eerste vrouwen-huwelijk op de kaart zetten en dat het wetboek (hun woorden) speciaal voor hen was aangepast. Nu, 17 jaar na dato, heb ik tig vrouwen-koppels in mooie trouw-outfits gekleed. In Maastricht maar ook in ( toen nog) mijn zaken in Den Haag, Groningen en Den Bosch.

Ook nog even iets over aantallen en leeftijd.

Het aantal huwelijken tussen vrouwen was in dat eerste jaar 2001 1075. Vanaf 2003 overtreft het aantal gesloten vrouwenhuwelijken
dat van mannen.

vrouw-vrouw huwelijk

Vrouw-vrouw huwelijk

Vrouwen die met vrouwen trouwen zijn vaak ouder dan vrouwen die met een man huwen. Op een bruiloft van twee vrouwen is de gemiddelde leeftijd van de partners ruim 39 jaar, terwijl vrouwen die een trouwen met een man gemiddeld 34 zijn.

lief vrouwen duo
lief vrouwen duo

Kleding voor vrouwen die met elkaar gaan trouwen.

Ik hang als ervaren stylist, absoluut niet het stereotiepe mannetje/vrouwtje kledingconcept aan.

stereotype trouwkleding vrouwen huwelijk
stereotype trouwkleding vrouwen huwelijk

Integendeel. Als ik terugkijk naar de vrouwen die ik gekleed heb, zijn het vaak aparte trouwjurken die ze kozen. Of vrouwelijke bruidsbroekpakken. De match zit hem vaak in kleine dingen. Bovendien, omdat beide outfits uit  één ontwerpershand komen,  zie je die match vanzelf al terug. Ook al zijn de outfits totaal anders. Ik kleed ze ieder naar hun eigen identiteit. Hoe je bent zo kleed ik je, mijn heilig credo. En dat levert mooie resultaten op.

Vrouwen huwelijk
Vrouwen huwelijk

Gekleurde trouwjurk of toch een witte trouwjurk met een kleuraccent?

Wit of een variant daarvan, betekent “opnieuw beginnen”. Wit is de kleur van zuiverheid, helderheid. Leuk daarbij is een accentkleur. Rose is voorspelbaar, maar wordt toch veel gekozen.

vrouwen huwelijk met roze kleur accent
vrouwen huwelijk met roze kleur accent

Kleur weetje. Zo werd roze de ultieme meisjeskleur.

bronvermelding: Rowie vd Vliet HP de Tijd.

Bij de geboorte van een meisje eten we traditioneel beschuit met roze muisjes, zoals we bij de geboorte van een jongetje beschuit met blauwe muisjes eten. Geen enkele andere kleur wordt zo geassocieerd met het vrouwelijke geslacht als roze. Laten we zeggen: een man met een roze broek kan verwachten een opmerking over zijn mannelijkheid te krijgen.

Maar hoe werd roze de ultieme vrouwenkleur?

Eeuwen geleden was roze kleding er voor zowel dames als heren. Denkt u aan de Franse monsieurs aan het hof en de welgestelde heren in de roaring twenties. “Gedurende een lange periode in onze geschiedenis was roze gewoon een kleur als iedere andere. Zowel mannen als vrouwen droegen het,” schrijft Jennifer Wright in een artikel voor de modewebsite Racked. Sterker nog: een catalogus uit 1918 raadde blauw aan voor meisjes en roze voor jongens. Blauw werd gezien als een vriendelijke en sierlijke kleur, terwijl roze door de roodachtige tint werd beschouwd als passievol. De meeste kinderen werden in die tijd echter gekleed in het wit.
Pas in de jaren vijftig kreeg roze een vrouwelijk imago. Mamie Eisenhower, de first lady van president Eisenhower, arriveerde op een bal ter ere van de inwijding van haar man in een roze jurk versierd met 2000 bergkristallen. Het was een protest tegen het grauwe, blauwe werktenue dat vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden gedragen.

Mamie Eisenhower in rose jurk
Mamie Eisenhower in rose inauguratie jurk

Al snel begon een ‘roze revolutie’. En niet alleen in de vrouwelijke garderobe, ook keukenkastjes kregen een roze likje verf.
Roze lijkt sindsdien een kleur die vrouwen kunnen inzetten om een lieflijke indruk te maken. Zo kreeg Hillary Clinton veel positieve reacties toen ze in een roze jasje op de cover van People Magazine verscheen. The Washington Post raadde haar in 2014 al aan om de kleur te blijven dragen. Roze laat zien dat Clinton ook maar gewoon een meisje is.

Hillary Clinton in rose jasje
Hillary Clinton in rose jasje

Hoe lang roze de kleur der vrouwelijkheid zal blijven, is maar de vraag. Alleen al op de catwalk lijken vrouwen een meer mannelijke kledingstijl te hebben aangenomen dan – laten we zeggen – de jaren vijftig.
Vox bracht de recente geschiedenis van de kleur roze in beeld.

Rose trouwjurken.

Zelf ben ik niet zo’n fan van rose,  vaak is het te zoet of te suikerspinnerig. Maar als de kleur rose goed wordt vormgegeven en luxe stoffen worden gebruikt, dan krijg je toch een heel ander beeld. Zie beneden enkele inspiratie beelden van de Amerikaanse Designer Vera Wang. Haar (onbetaalbare) japonnen in rose, mag je zien.

Aparte trouwjurken en bruidsbroekpakken.

Eerder zei ik het al. Ik kleed je naar joe je bent. Ieder zijn eigen stijl, maar toch een match. Wil je de bruidskleding geheim houden voor elkaar, dat kan. Dat doen veel koppels. Iedereen wil graag verrast worden. Het is edoch dan toch goed om samen naar de eerste informatie-afspraak te komen. Dan zie ik jullie samen en kan goed luisteren naar de afzonderlijke ideeën. De match maak ik wel en mijn “beroepsgeheim” doet de rest. Bovendien bij Envie kan alles. Mix en match rustig.
Voor meer broekpakken klik hier:
Bruidsbroekpak

Voor meer avondjurken klik hier:
Avondjurk als trouwjurk

Bel mij : 06. 12620467 voor meer informatie.

Cécile Timans Personal stylist
Cécile Timans Personal stylist 06 -12620467